Utbilda dig till sminkös

Utbilda dig till sminkös

Om du alltid har varit fascinerad av smink och film men tycker om att hellre befinna dig bakom kameran än framför, kanske sminkös/maskör eller makeup-artist vore något för dig. Att arbeta som makeup-artist innebär en ganska bred karriärbana med många möjligheter och du kan även arbeta som sminkös på film eller till teater. Hur vore det att sminka skådespelarna i en skräckfilm? Eller medverka bakom kulisserna till ett kostymdrama? Eller ta fram en så naturlig sminkning som möjligt till någon av världens vackraste skådespelare och försöka göra honom eller henne så alldaglig som möjligt? Låter det som en kul idé så läs vidare.

Utbildningar

Att utbilda sig till sminkös tar inte alltför lång tid. Det är med andra ord ingen läkarutbildning du behöver gå igenom, och inte heller brukar det krävas A i betyg i samtliga ämnen. Att bli makeup-artist betyder att du går en yrkesutbildning vilket du kan göra nära dig. Du behöver alltså inte ansöka till något förstklassigt universitet och flytta långt bort. En makeup skola brukar erbjuda intensivkurser på några månader till ett visst pris och vissa vill ha mer betalt än andra. Du kan välja om du vill plugga på distans eller på plats. Det finns ett flertal skolor i landet och ute i Europa som erbjuder en utbildning som sminkös eller makeup-artist. Vill du stanna hemma eller ge dig ut i världen?

  • Art of Make Up School
  • Leep
  • Make up Institute
  • Marbella Event Academy i Spanien
  • Makeupstudion Education

Många möjligheter

Med tanke på att yrket sminkös ingår i skönhetsbranschen så finns det en rad möjligheter för dig att hitta jobb. Saken är även den att du även kan arbeta som frilansare och sätta ditt eget schema. Det kan emellertid krävas att du ligger i ganska hårt för att leta kontakter och hela tiden få pengarna att flöda in och hålla ekonomin igång.

Vad lär du dig?

På en make up skola lär du dig givetvis färganalyser och vilka färger olika människor passar i. Du lär dig om olika ansiktsdrag och hur du ska dölja, framhäva, skugga och accentuera. Du får även lära dig om alla olika sminkverktyg som contouring borstar, penslar, ögonfransböjare och Gud vet vad. Dessutom lär du dig allt om de olika sminkmärkena – allt från Loréal till Elizabeth Arden och det nya mineralsminket med mera.

Du som vill satsa på en karriär inom film och teater kan även lära dig om kroppssmink och teatersmink och tips och tricks för att få en person att se helt annorlunda ut än man ser ut, kanske få dem att åldras 30 år eller få dem att se ut som ett monster. Vem vet, kanske du får en Oscars-statyett för bästa smink en dag för en makalöst bra sminkning i en film…

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante