Laser- eller gelblekning av tänderna

Laser- eller gelblekning av tänderna

Ingen vill skämmas för sina tänder. När man är ung, i tonåren, är det vanligt att bettet och tänderna står som en skog i snålblåst eller att någon bara slängt in tänderna i munnen på en lite hipp som happ. Därför är det rekommenderat att skaffa tandställning i så unga år som möjligt, då det både är billigare och bättre att göra det så tidigt som möjligt.

Vitheten på tänderna är dock något man brukar oroa sig för längre fram i livet. Kaffe, Coca-Cola och färgstark mat sätter sina spår på tänderna, rent bokstavligt talat. Idag kan du göra tandblekningar med gel eller med lampa och vi ska ta och ta reda på för- och nackdelar med båda metoderna.

Blek hos tandläkaren oavsett metod

Oberoende om du vill bleka med gel eller med laserbehandling är det säkrast att göra det hos en tandläkare istället för på en vanlig skönhetsklinik. Bor du i Stockholm finns det ingen anledning att ge sig in i centrum eftersom det faktiskt brukar vara dyrare innanför tullarna. Bor du i Sundbyberg kan du med andra ord beställa en blekning hos en tandläkare i Sundbyberg, och är du bosatt i Bromma kan du gå i närområdet där. Förvisso kan du bleka tänderna hemma men då brukar preparatet vara mildare, vilket tar längre tid att ge dig den nyans du är ute efter.

Blekning med gel i skenor

En långsammare blekning som dock ofta ger ett lika bra resultat som laser är blekning med gel i utprovade och skräddarsydda skenor. Gelen är från ett preparat med ganska stor andel vatten eftersom det annars torkar ut emaljen och ger dig den forna gulbruna färgen tillbaka på någon vecka igen. Gelen hos tandläkaren är stark och innehåller väteperoxid som ljusar upp emaljen. Oftast krävs 3 behandlingar som startar med att tandläkaren lägger in gelen i skenorna, stoppar in dem i din mun och sedan går du hem och låter gelen vara i ca 6-8 timmar. Efter 3 gånger ser du en markant skillnad. Blekning med gel tar som sagt längre tid än laser men det som är bra är att du kommer åt varje tand, även de längst bak i käken. Med laser kan det vara svårt att få ljuset att stråla mot de bakre tänderna. Med gel kan du också bleka enskilda tänder i den mån du har en krona eller en porslinsfasad någonstans i annan nyans.

Blekning med laser

Med en laser- eller LED-lampa kan du få vitare tänder på bara någon timme. Denna behandling bör göras hos en kunnig tandläkare för att undvika frätning på tandköttet. Den är en aning dyrare än gelblekning och går också fortare samt kan ge en något ljusare nyans än blekningsgel. Nackdelen är att du kan få frätskador om du behandlas av en oförsiktig person samt att tänderna längst bak kanske inte nås av lampans ljus. Det finns också möjlighet att göra en blekning med båda metoderna i samma paket.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

dante